Rănile emotionale cauzate de părinți

Cei care ajung sa isi faca o analiza profunda a propriei persoane isi constientizeaza ranile emotionale cauzate de parinti. Unii fug atat de mult de conștientizare, incat refuza sa creadă ca au vreo rana, cand de fapt ei le-au bifat pe toate. Nici parintii, oricat ii iubim, nu sunt perfecti, nici noi nu suntem. Nu mai intram si in subiecte de genul traumelor trans-generationale sau in faptul ca ne alegem singuri scenariul vietii pentru lectiile pe care le avem de aprofundat. Constientizarea doare, vindecarea doare, e adevărat. Dar nu mai mult decât sa traiesti fără sa trăiești, in inconstienta, incatusat de suferinte despre care nu ai habar, perpetuand ceva nesanatos in tine si in oamenii de langa tine.

Cele 5 rani si cele 5 masti :

– Rana de RESPINGERE – masca acestei rani este FUGARUL

– Rana de ABANDON – masca acestei rani este DEPENDENTUL

– Rana de UMILINTA – masca acestei rani este MASOCHISTUL

– Rana de TRADARE – masca acestei rani este DOMINATORUL

– Rana de NEDREPTATE – masca acestei rani este RIGIDUL

De ce purtam cu noi neiertarea ?

 • Nu stim cum se face iertarea. Desi pare simpla, e dificila. Nu stim care sunt pasii, cum ar trebui sa se simta si ce aduce dupa ea.
 • Avem orgoliu. Asteptam sa ia celalalt initiativa, caci e greu sa fii cel care face primul pas.
 • Credem ca nu mai e necesara, caci ”am trecut peste”. Dar am omis sa trecem ‘prin’, real si eficient.
 • Ne place postura de victima, ne-am obisnuit sa locuim in ea. Asumarea propriei parti de vina face minuni în intelegere, acceptare si iertare.

Fiind pusi in fata unor situatii, spunem atat de ușor ca am iertat. Spunem pentru a ne pastra o imagine buna, pentru ochii lumii, pentru a nu fi judecati. Dar chiar iertam ? Cum demonstram iertarea ?

 • Ești 100% sigur ca ai reușit sa faci asta ?
 • Din ce considerent ai iertat?
 • Cum se simte cand ai iertat?
 • Cum te comporti cu o persoana dupa ce ai iertat-o?
 • Ce ai invatat din experienta si din iertarea oferita?

Acceptare

Uneori iertarea parintilor e cea mai grea. Pentru ca iti sunt atat de apropiati, pentru ca ai avut asteptari, pentru ca ti-ai lasat sufletul in grija lor pana la un anumit moment. Personal, cred acum ca punem prea mare presiune pe parinti. Le cerem prea mult, le cerem perfectiunea. Le cerem sa ne indeplineasca toate nevoile, dorintele, de parca asta ar fi obligatoriu. Nu le acceptam imperfectiunea umana. In loc sa apreciem tot ce ni se ofera, de ce ne focusam pe ce ne-a lipsit ? De ce vrem tot ? Noi oferim tot?

 • Iti accepti parintii fix asa cum sunt ? Iubirea vine cu acceptare si libertate.
 • Tu ai fost un copil perfect de crezi ca esti in masura sa pretinzi mai mult, perfectiunea chiar ?
 • Te infurie anumite comportamente? Te rușinezi de anumite acțiuni ale lor ? Iti displac lucruri la ei ? Vezi sa nu fie niste oglinzi pentru tine, iar lucrurile pe care le condamni la ei sa nu fie si parte din tine.
 • Le reproșezi lucruri din cresterea ta ? De ce nu faci pace cu trecutul ? Daca iti place ceea ce esti azi, esti asa si datorita istoriei tale. Daca nu iti place ce esti, nu da vina pe altii si munceste tu putin mai mult, ca sa poti deveni asa cum iti doresti.

Exemple de motive pentru care sa iti ierti parintii:

 • Avem limbaje ale iubirii diferite. Iubirea nu arata la fel pentru toata lumea si mi-a luat ceva timp sa inteleg asta. Lipsurile pe care le-ai fi putut simti candva in relatia cu ei, e foarte probabil sa nu vina din lipsa de iubire.
 • Avem povesti de viata diferite, rani diferite, personalitati diferite, limbaje diferite. Suntem diferiti, prin urmare trebuie sa ii acceptam asa cum sunt, nu sa punem presiune pe ei de a fi asa cum avem noi nevoie sa fie, caci asta e egoism. Sa le oferim libertatea de a fi asa cum sunt, asa cum simt sa se comporte, atat cat simt sa ofere.
 • Sa apreciem si sa acceptam sacrificiul ca si forma prin care generatiile de dinaintea noastra si-au exprimat iubirea.
 • Le datoram viata, atat toate lectiile, cat si toate binecuvantarile. Datoram parte din evolutia noastra, din trairile noastre.

Personal

Mi-am gasit partea mea de vina. Ok, atat au primit si ei, atat au stiut, atat au putut. Dar eu ce am facut? Am platit cu aceeasi moneda de atunci pana acum. Am raspuns la raceala cu raceala, la indiferenta cu indiferenta, la lipsa de afectiune cu lipsa de afectiune. Constientizand asta, nu sunt prea mandra de mine. Nu am facut ceva sa schimb situatia, ci m-am conformat sa traiesc asa. Puteam face mai mult de atat…. poate reuseam eu sa ii invat ceva, caci nu doar copiii invata de la parinti, ci si invers. Regretele insa nu isi mai au rostul, ci voi vedea ce pot face de acum inainte.

Eu nu mai pretind sa primesc perfectiune in actiuni si sentimente, caci nici eu nu reusesc sa ofer perfectiune. Tindem sa vrem mult de la ceilalti, dar cand stam sa ne analizam si pe noi…. ni se inrosesc obrajii si lasam capul in pamant. Asta am facut eu. Daca vreau mai mult de atat, sa incerc eu sa fiu mai mult de atat, sa ofer mai mult de atat si apoi sa am pretentia asta de la alti oameni… sau nici macar sa nu mai am asteptari. Sa devin eu idealul pe care il proiectez in altii si cred ca atunci nu o sa mai am nevoie de nimic, tot ce primesc va fi un bonus.

Putem schimba ceva

Generatia noastra are sansa de a-si vindeca toate aceste rani care pornesc din familie si se activeaza în diverse momente pe parcursul vietii si de a nu le mai transmite mai departe. Daca pana acum nu existau informatiile, acum suntem norocosi sa beneficiem de ele, sa constientizam și sa vindecam. Nu e nimic rusinos in a recunoaste ca ai ranile astea, fiindca suntem produsul unor vremuri in care copiii nu se cresteau conform cartilor de parenting.

Ai curaj sa deschizi sertarul de familie, sa il retraiesti, sa il constientizezi, sa ierti, sa faci pace, sa eliberezi si sa te eliberezi. Abia apoi poti merge mai departe prin viata, liber, santos, impacat. Vindeca-te pe tine si elibereaza-i si pe ei de resentimente, de neiertare, de frustrare. Lasa-ti trecutul sa zboare, ca si tu sa poti zbura mai departe prin viata, fara greutatea bagajului de familie. Rupe lantul toxic si pentru cei care vor veni dupa tine. Ai curaj, compasiune si iubire !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.