Generatia care alearga dupa like-uri, nu dupa fericire.

 

Suntem dependenti de like-uri?

Ne plac like-urile, asta e clar ! Cam asta e si motivul pentru care suntem activi in mediul online. Când primim like-uri la ce postăm,  simtim o forma de fericire, ceea ce creeaza dependenta.  Ne simtim brusc apreciati si populari.  Am ajuns in punctul in care nu ne putem savura fericirea reala, daca nu o facem publica. Multi dintre noi nu putem lasa sa treaca o zi fara sa verificam ce fac ”prietenii virtuali” si fara a le arata sau a le transmite ceva.

Exista mai multe cauze care ne fac sa dezvoltam dependenta fata de platformele de socializare online:

 • o viata care nu te multumeste si multe sentimente de neimplinire- in mediul virtual ai avantajul de a nu fi cunoscut de marea parte a oamenilor care te urmaresc si iti poti ‘imprumuta’ o viata imaginara, plina de realizari.
 • plictiseala cauzata de simplitatea vietii- vedem ”culoarea” postata de altii si pentru a nu fi mai prejos, schimbam cenusiul cu nuante vii. Aratam ca suntem frumosi, ca avem o viata frumoasa, detinem lucruri frumoase, ne distram etc.
 • singuratatea- faptul ca nu ai in viata reala persoane apropiate cu care sa iti poti impartasi experintele, cu care sa poti vorbi, care sa te aprecieze….te impinge spre a-ti face niste prieteni falsi.

Like-urile sunt maxim 20% reale cred eu. Puțini dau like pentru că le place cu adevărat. Restul au un interes.

Oamenii dau like :

 • Din loialitate, pentru ca te apreciaza ca si om și o să-ți dea like indiferent că le place sau nu ce ai postat. (in categoria asta intra familia si prietenii)
 • Din reciprocitate- tu le dai like, ei iti dau tie…  Cred ca este un lucru disperat facut pentru popularitate. Desi n-am inteles niciodata asta, pentru ca like-ul e pentru ceva ce iti place. Sa dai like tuturor, la orice, mi se pare ca si cand am accepta ca noi nu avem gusturi, preferinte… cred ca e ceva ce ne scade valoarea umana.
 • Cand sunt interesati la nivel relational de cineva. Cea mai usoara forma de a cunoaste o persoana si a incepe o conversatie e la distanta de cateva like-uri. Multe dintre relatiile din ziua de azi se datoreaza facebook-ului, precum si destramarea lor,
 • Cand dau peste ceva ce le place sincer și vor să isi exprime aprecierea fără alte motive ascunse (aici intra mai mult produsele comercializate online, citatele in care se regasesc, poze cu  animale/copii etc).
 • Cunostinte cărora le pasă mai puțin de tine, dar se simt obligați să pară că le pasă mai mult. Persoane cu care ai afaceri, colaborari, etc si trebuie sa para ca te plac si ca aveti o relatie buna.

Oamenii nu dau like:

 • Cand postarile apartin unei persoane  pe care nu o plac, dar o au totusi in lista pentru a vedea ce posteaza.
 • Like-urile intre femei-barbati sunt mai bine cantarite, pentru a nu fi interpretate ca fiind cu o anumita tenta… mai ales cand cel care da like, sau cel caruia ii da like e intr-o relatie.
 • Cand au dat deja de cateva ori like unei persoane si aceasta nu i-a ”intors like-ul”.
 • Cand simt invidie pentru persoana care posteaza, sau pentru ceea ce posteaza .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post