Bunatatea nu e moneda de schimb

Bunatatea nu e moneda de schimb. Maturitatea si intelepciunea care au venit odata cu varsta de 30, mi-au dat lumea si credintele peste cap. M-au facut sa imi vad greselile, sa vreau sa ma schimb, sa nu mai respect reguli, doar sa fiu, pur si simplu. Am avut un flash in care am conștientizat ca ceea ce oferi nu trebuie sa fie si ceea ce primesti, iar de cele mai multe ori nici nu este.

Corecta

Am fost de cand ma stiu un om exagerat de corect. Un scurt exemplu : cand aveam 7 ani si ma intorceam de la scoala, am vazut pe drumul spre casa niste bani pe jos. Poate multi i-ar fi luat si ar fi mers bucurosi mai departe, gandindu-se pe ce sa ii cheltuie. Nu si eu, desi eram un copil sarac. I-am lasat acolo, mi-am continuat drumul spre casa, am mers la mama si am intrebat-o cum ar fi trebuit sa procedez.

In 30 de ani de viata nu am indraznit sa profit de vreo situatie care sa imi aduca beneficii mie, dar sa ii afecteze pe altii. Prefer, fara sa stau pe ganduri, sa imi fie mie rau, decat sa ma simt raspunzatoare pentrul raul altuia. Iau asupra mea orice, insa oamenii din jurul meu sa fie ok, atat cunoscutii, cat si strainii. Povara de a stii ca am afectat pe cineva in vreun fel, este infinit de mare, imposibil de dus pentru mine. M-am nedreptatit pe mine in relatii de iubire, familie si prietenie, pentru a le fi celorlalti bine.

Asteptari

Insa candva, fara sa imi dau seama, am ajuns sa am asteptarea de la ceilalti de a se comporta cu mine asa cum ma comport si eu cu ei. Sa nu imi faca rau daca nu le fac rau, sa imi fie loiali daca le sunt loiala, poate chiar sa ma si iubeasca, daca eu ii iubesc. Si de aici se trag multe dezamagiri, multe rupturi… din asteptari. Am ajutat si ma asteptam la recunostinta, am iubit si ma asteptam la o iubire la fel de mare, am fost corecta si ma asteptam la corectitudine, am fost loiala si ma asteptam la loialitate. M-au zdruncinat toate pe rand. Ma tot intrebam de ce… Raspunsul ar fi ca atat pot ei in momentul respectiv, atat considera ca trebuie sa ofere sau pur si simplu de acel comportament trebuie sa am parte eu pentru niste constientizari proprii.

Daca eu decid sa ma port cat pot eu de bine cu cineva, o fac pentru ca asta sunt eu, asta ma caracterizeaza. Poate undeva in interior si pentru ca asa as vrea sa se poarte cineva si cu mine, insa asta nu este absolut nicio garantie ca asa se va intampla. Cum aleg eu sa ma comport, vorbeste despre mine. Cum aleg altii sa se comporte sau sa raspunda la comportamentul meu, vorbeste despre ei. Suntem diferiti, gandim si actionam diferit. Avem alt bagaj genetic, alte experiente, alta gandire si alte nevoi. Nu te astepta ca cealalta persoana sa actioneze asa cum ti-ai dori tu, caci va actiona asa cum crede ea. Cel mai probabil nu vor coincide asteptarile cu actiunile.

Reciprocitate

Nu trebuie sa fim buni, corecti, iubitori pentru ca vrem aceleasi lucruri. Trebuie sa fim pentru ca asa ne este firea, asa ne vine natural. Ceea ce se intampla mai departe nu mai tine de noi. Trebuie sa stim ca oamenii sunt liberi sa actioneze asa cum considera, chiar daca nu este in concordanta cu ceea ce oferim noi. Bunatatea, corectitudinea, iubirea nu sunt monede de schimb. Ele sunt sau nu sunt. Nu vin la pachet cu reciprocitatea, oricat de mult poate ne-am dori asta.

Eu ofer bine. Pentru ca pot. Pentru ca ma face sa ma simt bine. Pentru ca nu imi este in natura sa ofer rau. Altii pot vedea binele oferit de mine in multe feluri, pot aprecia sau nu, pot raspunde la fel sau nu, isi pot dori asta sau pot sa nu isi mai doreasca asta. Sa nu mai constrangem oamenii sa ne raspunda in felul in care ne dorim. Sa le dam libertate, caci astfel ii vom cunoaste cu adevarat. Fiind constienti de faptul ca reciprocitatea nu este garantata, sau ca nu exista reciprocitate perfecta, evitam suferinte mai mari pentru noi. Suntem oameni, nu suntem matematica, desi adunam experiente, adunam si scadem oameni, impartim trairi, inmultim si impartim iubire. Asteparile noastre sa nu fie bazate pe calcule matematice.

De acum ofer libertate oamenilor. Eu iti ofer ce pot, cat pot. Tu ofera-mi ce consideri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.