Surditatea brusc instalata/hipoacuzie

Surditatea brusc instalata

11-1

Surditatea brusc instalata este o urgenta medicala importanta deoarece prognosticul depinde de tratamentul promp si imediat (printr-un tratament de 24-48 de ore se poate redobandi auzul). Importanta acestei afectiuni consta in faptul ca netratata prompt ea se permanentizeaza. Printre cauzele care duc la intarzierea tratamentului se numara frecventele greseli de diagnostic datorate in special faptului ca pacientii trateaza superficial aceasta afectiune, crezand ca au urechea infundata din cauza unei simple raceli. Insa hipoacuzia brusc instalata poate fi privita si ca un simptom comun mai multor afectiuni.

Surditatea brusc instalata este definita ca o pierdere neurosenzoriala de auz , care a aparut de maxim 72 de ore. Cauza este o afectare a functiei celulelor ciliate din urechea interna, responsabile cu transformarea vibratiilor sonore in stimul nervos. In functie de durata actiunii cauzei care a produs surditatea si de precocitatea tratamentului, afectarea acestor celule poate fi tranzitorie sau definitiva.

Până în prezent nu se cunosc cu certitudine nici etiologia bolii, nici fiziopatogenia și nici tratamentul curativ care să determine cu certitudine o recuperare auditivă satisfăcătoare. Incidenţa SBI a fost estimată la 5-20 cazuri/100.000 persoane/an.

Diagnosticul de surditate brusc instalată idiopatică este unul de excludere, care nu poate fi stabilit decât după eliminarea pe rând a factorilor cauzali posibili, cum ar fi etiologia virală, vasculară, traumatică, autoimună și stresul oxidativ. Există încă un tratament eficient unanim acceptat corticoterapia este în momentul de față utilizată preponderent. Surditatea brusc instalata apare de regula la o singura ureche; hipoacuzia brusc instalata bilaterala  este rara.

Cauzele surditatii brusc instalate

Exista cateva cauze posibile, insa nici una nu explica pe deplin procesul care duce la instalarea brusca a hipoacuziei. In multe cazuri nu poate fi identificata o cauza determinanta.

Teoria infectioasa sustine afectarea labirintului cohlear de catre patogeni ca  virusul urlian (oreion), mycoplasma, rar in boala Lime, in meningita cauzata de meningococ sau criptococ, encefalite, sifilis, rubeola, toxoplasmoza, varicela, sau adenovirusuri, (citomegalovirus sau HIV). O mare importanta este atribuita infectiilor virale deoarece studii histopatologice asupra osului temporal de la pacienti cu surditate brusc instalata au descoperit leziuni degenerative ale cohleei, asemanatoare cu cele provocate de infectiile virale.

Un alt mecanism este reprezentat de afectarea autoimuna a urechii interne. Colita ulcerativa, lupusul sistemic eritematos, poliarterita nodoasa, sarcoidoza, sindromul Cogan, granulomatoza Wegener  sunt boli autoimune care au fost asociate cu aparitia hipoacuziei neurosenzoriale, de multe ori progresiva, aceasta sugerand ipoteza lezarii imun mediate a cohleei.

ototoxiceOtotoxicitatea: Toxinele asociate cu scadere de auz sunt aminoglicozidele (neomicina, kanamicina, amikacina, gentamicina, viomicina, tobramicina, vancomicina), medicamentele chemoterapice (antineoplazice), in special cele care contin platina (cisplatin, carboplatin), salicilatii in doze mari, chinina (ultimele doua substante avand un efect temporar). Printre alte cauze toxice se pot include si muscaturile de sarpe.

Tulburarile circulatorii: cauza vasculara a fost sugerata de anumite particularitati anatomice ale cohleei, care depinde extrem de mult de fluxul vascular ce-i asigura oxigenarea si astfel functionarea normala. Mecanisme ca embolia, tromboza, vasospasmul duc la alterarea fluxului vascular catre cohlee. Exista si anumite boli vasculare asociate cu surditate brusc instalata: insuficienta circulatorie vertebrobazilara, bypass-ul cardiopulmonar, macroglobulinemia Waldenström, anumite forme de leucemie.

Traumatismele (lovituri ale capului) cu fracturarea osului temporal  sau prin producerea unei fistule perilimfatice pot de asemenea sa produca surditate brusc instalata. Trauma sonora apartine tot etiologiei traumatice.

Bolile neurologice incluse in cauzele acestui sindrom sunt scleroza multipla, migrena, ischemia teritoriului pontin, tumorile de unghi pontocerebelos.

Cauzele tumorale includ neurinomul de acustic si hipoacuzia contralaterala secundara chirurgiei neurinomului de acustic, metastazele in osul temporal (conductul auditiv intern), mielomul, leucemia, meningita carcinomatoasa.

Tulburarile circulatorii
Cauza vasculara a fost sugerata de anumite particularitati anatomice ale cohleei, care depinde extrem de mult de fluxul vascular ce-i asigura oxigenarea si astfel functionarea normala. Mecanisme ca embolia, tromboza, vasospasmul duc la alterarea fluxului vascular catre cohlee.

Trauma sonora
Telefoanele mobile sunt deosebit de nocive pentru auz. O trauma sonora nu este obligatorie sa fie mare, dar daca traumatismul sonor este pe timp indelungat produce leziuni in urechea interna. Asa se face ca, dupa o noapte intreaga petrecuta in discoteca unde bubuie boxele, unii pot sa constate ca le-a disparut auzul.

Simptome
– bolnavul acuza instalarea brusca a surditatii, in decurs de cateva secunde, minute sau ore, dimineata la trezirea din somn;
– tinitus = tiuitul urechilor;
– ameteli.

Diagnosticul de surditate brusc instalată se poate stabili doar după o evaluare completă a pacientului, fiind necesară spitalizarea acestuia într-o clinică de otorinolaringologie, pentru:

– evaluarea stării generale de sănătate: investigaţii paraclinice (analize laborator);

– evaluarea funcţiei auditive prin audiometrie şi teste de audiţie: acumetria fonică, acumetria instrumentală, audiometria tonală liminară şi audiometria vocală, impedancemetrie, TEOAE (otoemisiuni acustice), PEATC (potenţiale evocate acustice de trunchi cerebral);

– investigaţii imagistice: CT, RMN;

– consultaţii de specialitate prin colaborare interdisciplinară, în funcţie de particularităţile cazului (consult cardiologic, neurologic).

Dificultatea identificării mecanismului de apariţie a acestei afecţiuni a determinat imposibilitatea stabilirii, până în prezent, a unui tratament eficient, care să asigure cu certitudine o recuperare auditivă satisfăcătoare după administrare.

Deşi nu există încă un tratament eficient unanim acceptat, corticoterapia sistemică este, în momentul de faţă, utilizată preponderent. Doza optimă de administrat nu se cunoaşte, iar mecanismul de acţiune al corticoizilor la nivelul urechii interne este incomplet elucidat, dar unele studii efectuate în ultimii ani au raportat că niveluri crescute ale concentraţiei corticoizilor la nivel cohlear se asociază cu o recuperare auditivă post-terapeutică mai bună. Apare, astfel, necesitatea continuării studiilor clinice, pentru a determina volumul şi concentraţia terapeutică de corticoid ce ar avea ca rezultat o recuperare auditivă semnificativă.

Scaderea auzului (hipoacuzia)

Hipoacuzie – cauze posibile, simptome asociate, factori favorizanti :

 • dop de cerumen – poate exista in ambele urechi
  • simptome asociate : senzatia de infundare a urechii, vocea proprie se “aude in cap” (autofonie);
 • otita externa
  • simptome asociate : durerea pulsatila spontana si la palpare, secretia auriculara, roseata si tumefiere locale
 • afectarea izolata a timpanului
  • inflamatorie : miringita (in gripa)
  • traumatica : corpi straini introdusi in conductul auditiv extern (agrafe, betisoare igienice, bete de chibrit, etc.), lovitura cu palma peste ureche
 • disfunctia tubara acuta
  • simptome asociate : senzatia de infundare zgomote in urechea afectata, durere.
   Poate fi precipitata de combinatia : altitudine (zborul cu avionul, mers pe munte), infectie respiratorie superioara acuta (rinita, sinuzita, etc.)
 • otite, otomastoidite acute
  • durerea, secretia auriculara(daca timpanul este perforat), modificari locale (bombare in spatele pavilionului urechii), starea generala afectata (febra), eventual o infectie respiratorie superioara recenta / concomitenta
 • traumatisme – contextul instalarii scaderii auditive este evocator
  • accidente de circulatie, lovituri la nivelul craniului, urechii
  • traume sonore acute (explozii, zgomote puternice)
  • barotrauma (modificari de presiune) – scafandri, piloti
  • socuri electrice (accidente casnice, profesionale, fulger)
  • boli infectioase – virale, bacteriene, parazitare (zona zoster, oreion, scarlatina, toxoplasmoza, sifilis, SIDA, etc.)
 • medicamente ototoxice – este afectat auzul la ambele urechi
  • simptpme asociate : zgomote in urechi, ameteli
  • medicamente : aminoglicozide, diuretice, salicilati, citostatice, tuberculostatice, antidepresive, etc.
 • cauza psihogena (isterie, stress acut sau cronic)
 • surditatea brusc instalata – de cauza vasculara, virala
  • zgomote in urechea afectata
 • cauze endocrinologice : hipotiroidism 

INTERVIU

”Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de o boală din ce în ce mai răspândită: hipoacuzia neurosenzorială. Pierderea auzului într-un grad mai mic sau mai mare reprezintă o problemă pentru oricine, dar există soluții pentru tratarea afecțiunii. Despre ce este vorba aflăm din interviul realizat de Gabriel Tudor cu audiologul Anca Modan, de la Centrul de Protezare Auditivă «Audiologos» din București.

 • Ce este hipoacuzia neurosenzorială?

Este un tip de pierdere auditivă datorată funcționării defectuoase a nervului auditiv și a etajelor nervoase superioare, adică trunchiul cerebral sau interpretarea la nivelul scoarței cerebrale.

 • Ce tratamente există la această oră pentru hipoacuzia neurosenzorială?

Fiind vorba despre o afectare a nervului, în principiu tratamentul este protetic, adică prin protezare auditivă sau implant cohlear.

 • Este cazul hipoacuziei profunde o condamnare la surditate pe viață a pacientului sau mai există șanse ca el să-și poată recăpăta auzul?

În general, prin „surditate” înțelegem lipsa oricărui prag auditiv. Hipoacuzia presupune existența unui prag auditiv care poate fi folosit. Cu cât depistăm mai devreme, pentru copii de exemplu, hipoacuzia cu atât se poate interveni în așa fel încât ei să se dezvolte cât mai aproape de normal. Deci nu, nu reprezintă o condamnare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post

Dubai – first time

Am cautat informatii pe net inainte de a pleca in vacanta si mai bine nu citeam pentru ca m-am stresat fara rost in legatura cu strictetea lor si regulile  impuse

Produse pe care le recomand

Tonic Plantur 39– este un produs care mi-a fost recomandat de o doamna doctor, intr-o perioada in care imi cadea parul groaznic. Ulterior caderea s-a stopat si de-a lungul anilor

Pielea este frumoasa cand este bronzata si sanatoasa. Lasati-ne sa avem grija de voi !

  Din luna martie toata lumea incepe sa fie preocupata de nuanta pielii. Si astfel isi fac curaj sa viziteze solarul, fie ca e pentru prima oara, fie prima oara